Veľkonočná nádivka

Blížiace sa veľkonoce v nás evokujú pripraviť si niečo dobré, jarné, veľkonočné. Napríklad veľkonočnú nádivku.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
petržlen
100 g slanina
4 ks pečivo - rožky
muškátový kvet
2 polievkové lyžice maslo
100 g slanina
strúhanka (na zahuštenie)
čierny korenie - mleté
1 hrsť žihľava - mladé listy
4 ks vajíčka
500 g údené mäso
0,5 l polotučné mlieko
soľ
nové korenie
Postup varenia podľa receptu
Obehnajte si záhradku a natrhajte si mladé lístky žihľavy a petržlen. Na doske si petržlen nakrájajte a odložte nabok. Medzitým si dajte uvariť údené mäso.
Na doske si nakrájajte na malé kúsky rohlíky a hotové údené mäso.
Do misy si vyklepnete vajíčka, prilievajte mlieko a šľahajte. Prisypte rohlíky, mäso a petržlen.
Pridajte sparené, nakrájané mladé žihľavy. Okořeňte. Predhrejte si rúru.
Vyndajte si vhodnú nádobu a potrite tukom (maslom). Obložte slaninou a nandejte nádivku.
Uhlaďte a pečte približne 40 minút.
Rozkrájajte a môžete servírovať. Dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Veľkonočná nádivka
Veľkonočná nádivka, známa tiež ako hlavička, je tradičné české jedlo pripravované počas Veľkej noci. Obsahuje zmes mäsa, zvyčajne údeného, a čerstvých alebo sušených byliniek, ako je žihľava či pažítka. Housky alebo rožky, pokrájané na kocky, tvoria základ nádivky, ktorú spája mlieko a vajcia. Na povrchu sa často vytvára chrumkavá kôrka, ktorá je výsledkom pečenia. Nádivka sa podáva ako samostatné jedlo alebo ako príloha k mäsu. Recepty sa líšia regionálne, ale všetky prinášajú známu kombináciu chutí jari.