„Vianočné tradície“: Medové perníčky

„Vianočné tradície“: Medové perníčky
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 10 minút
Porcie: 1

Podrobný návod na prípravu perníkov je úvodom k obľúbenému tradičnému cukrovie. Budete potrebovať kvalitné cesto, formičky na rôzne tvary a predhriate...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

400 g hladkej múky
25 g solamylu
10 g sódy
130 g trstinového cukru (jemne mletého)
100 g medu
2 celé vajcia
1 žĺtok
3,5 lyžičky škorice
2,5 lyžičky badyánu
2,5 lyžičky klinčeka
2 lyžičky kardamónu
2 lyžičky zázvoru
6 guľôčok nového korenia
Ďalej
vajíčko na potretie
bielok
175 g mletého cukru

Postup varenia podľa receptu

Múku, solamyl, cukor, sódu a kakao dobre premiešajte. Nové korenie rozomelte na jemno v hmoždíri. Pridajte ho k múčnej zmesi spolu s ostatnými koreninami. Znova premiešajte a celé to preosejte cez jemné sítko do veľkej misy.

Vo mixéri šľahajte 2 vajcia, žĺtok a med. Potom zmes pridajte k suchým prísadám a dôkladne spracujte na cesto. Na začiatku to môže vyzerať, že sa suché mleté suroviny nikdy nespoja, ale s trpezlivosťou a silou v rukách to zvládnete.

Zaberte hotové cesto do potravinovej fólie, aby nevyschlo, a dajte ho do chladničky, aby si oddýchlo aspoň 3 dni, ideálne však týždeň.

Cesto dôkladne spracujte, ideálne v menších kusoch. Perníky môžete rozváľať na pomúčenom vále, ale tým sa do cesta dostane viac múky, čo nie je najlepšie.

Cesto najlepšie pripravíte tak, že na pracovnú plochu položíte vlhkú utierku a na ňu rozložíte priesvitnú fóliu. Na túto fóliu potom rozváľajte cesto, pričom použijete ďalší vrchný plát fólie. Týmto spôsobom sa vám cesto nebude lepiť k podložke a nebudete potrebovať ďalšiu múku. Rozváľajte ho na rovnomerný plát o hrúbke 2 mm (dávajte pozor na záhyby z pokrčenej fólie!).

Predhrejte rúru na teplotu 180 °C. S pomocou vykrajovačiek vytvorte rôzne tvary a pomocou obracačky ich preneste na plech pokrytý papierom na pečenie (nezabudnite nechať medzi nimi dostatok miesta, inak sa perníky spoja).

Umístite plech do predhriatej rúry na 5-6 minút a zatiaľ si v mise prešľahajte vajce.

Keď sú perníky upečené, potrite ich tenkou vrstvou vajíčka, aby mali pekný lesklý povrch. Nechajte ich minimálne tri dni odpočívať v uzavretej nádobe, než ich začnete zdobiť.

Misu, ktorú ste dôkladne umyli a odmastili, potrite pôlkou citrónu, aby v nej nezostala žiadna dužina, len trochu šťavy.

Mletý cukor (170-200 g, v závislosti na veľkosti bielkov) dôkladne preosejte cez jemné sitko aspoň trikrát, aby sa odstránili všetky hrudky. Potom cukor zmiešajte s bielkom a šľahajte, kým nevznikne hladká a nezrnistá poleva.

Naplnte zdobiaci sáčok polevou (alebo pevný igelitový sáčok so zipsom, ktorý mám rád), ustřihnite mu malý rožok, aby sa vytvorila úzka dierka, a dekorujte perníky podľa svojej nálady a predstavivosti.

Upečené perníky sa najlepšie zjemnia, keď ich dáme do starého kameninového hrnca po babičke a prikryjeme ich obráteným tanierom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte „Vianočné tradície“: Medové perníčky

Vianočné tradície: Medové perníčky


Medové perníčky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc. Táto lahodná cukrovinka sa vyrába z medu, múky a korenia, ktoré vytvárajú nezamieňateľnú chuť. Perníčky sa často zdobia polevou a rôznymi farebnými posypkami, čo z nich robí krásnu ozdobu vianočného stola. Pečenie perníčkov sa stalo rodinnou tradíciou, pri ktorej sa schádzajú blízki a spoločne pripravujú sladké dobroty. Tento jedinečný recept sa odovzdáva z generácie na generáciu, čo posilňuje rodinné väzby a vytvára nezabudnuteľné spomienky.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (32 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Cukrovinky
Tag: cukrovinky, česká, pečenie, sladké, vianoce, náročné, náročný, pečené, perníčky

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu „Vianočné tradície“: Medové perníčky.

Pridať komentár