Voňavá kôprová omáčka

Voňavá kôprová omáčka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

V zime ľudské telo potrebuje niečo voňavé, teplé do žalúdka. Vhodnou alternatívou môžu byť aj omáčky. Taká voňavá kôprová omáčka je to pravé.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

0,5 l vývaru napr. hovädzieho
2 ks balenie kôpru - čerstvého (môžeme použiť aj nakladaný kôpr v náleve)
0,5 l mleka - plnotučného 3,5%
štipku mletého pepře - najlepšie biely
štipku soli
trochu cukru
3 polievkové lyžice masla
1 ks šľahačkovej smotany (200g)
maličko octu na dochutenie
1 celé vajce
Na zahuštění hladkú múku asi 5 polievkových lyžíc

Postup varenia podľa receptu

Kôpor máme snáď každý na svojej záhrade. A ak nie, tak v obchode majú jak čerstvý, tak naložený.

Pusťme sa do toho. Najprv si uvaríme vývar, napríklad hovädzí. Prisypeme do neho na jemno nakrájaný čerstvý kôpor. Ak nemáme čerstvý, použijeme kôpor z nálevu. Ten scedíme, kôpor z neho vyndáme, nakrájame a vložíme do vývaru. Kúsok kôpru si necháme stranou na záver. Pridáme trochu cukru a maličko octu.

Necháme prejsť vremen. Vlejeme mlieko, smotanu a rozklepneme do hrnca celé vajce. Nakoniec zahustíme hladkou múkou podľa potreby. Dôkladne rozmýchame a necháme povariť.

Môžeme okoreniť, osoliť, osladiť a prípadne okyseliť ešte maličko octom. To už podľa svojich chuťových pohárikov. Na záver vhodíme pár kúskov kôpru pre vôňu a môžeme podávať. Ja zvolím ako prílohu zemiaky a varené vajce na tvrdo. Vy si môžete dať k tomu ešte plátok dobrého hovädzieho. A ako prílohu knedlík. Záleží na vás.

Prajem dobrú chuť!

Čo ste ešte nevedeli o recepte Voňavá kôprová omáčka

Voňavá kôprová omáčka je tradičné české jedlo, ktoré s láskou pripravovali naše babičky. Jej výrazná vôňa kôpru, jemná chuť smotany a ľahká kyslosť citrónu tvoria dokonalú kombináciu. Podáva sa najčastejšie s varenými zemiakmi a plátkom vareného hovädzieho mäsa alebo vajíčkom natvrdo. Táto omáčka sa teší obľube pre svoju jednoduchosť a výživnosť, či už ako súčasť obeda alebo večere. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú radi klasické české chute a vône, ktoré navodzujú pocit domova.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.3/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hlavné jedlo
Štítky: Česká kuchyňa, omáčka

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Voňavá kôprová omáčka.

Pridať komentár