Zapečený baklažán s parmezánom a mozzarellou

Tento pokrm zo stredomorskej gastronómie, známy ako "Melanzane alla Parmigiana," si ľudia obľúbili pre svoju jednoduchú prípravu a výraznú chuť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 malé baklažány
2 menšie cibule
2 snítky oregana (alebo bazalky)
250 g mozzarelly (dve malé balenia)
1 plechovka sekaných lúpaných paradajok (alebo passaty)
cukor
soľ
sušený cesnak
100 g strúhaného parmezánu
múka na obalenie
olivový olej
Postup varenia podľa receptu
Aubergínu nakrájame na plátky, osolíme a necháme ju na tácke oddychovať minimálne hodinu, aby pustila šťavu.
Na panvici na lyžici oleja opečieme na ružovo jemne nasekanú cibuľu, potom pridáme nasekané paradajky alebo passatu, dochutíme cukrom a soľou, pridáme sušený cesnak a necháme všetko pomaly variť a redukovať. Tí, ktorí chcú, môžu namiesto tohto pretlaku použiť sugo.
Aubergíny jemne umyjeme, poriadne vymačkáme do papierových utierok, ľahko ich obalíme v múke a vyprážame na oleji z oboch strán do zlatista.
V zapekacej miske začneme vrstviť ingrediencie – najprv dáme paradajkový pretlak, potom plátky aubergíny, ďalšou vrstvou sú tenké plátky mozzarelly a nakoniec posypeme strúhaným parmezánom. Tento postup opakujeme, kým nespotrebujeme všetky suroviny, pričom posledná vrstva by mala byť paradajkový pretlak, ktorý hojne posypeme parmezánom.
Pečieme približne 20 minút v predhriatej rúre na 180 °C. Pred podávaním nechajte to aspoň 10 minút vychladnúť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zapečený baklažán s parmezánom a mozzarellou
Zapečený baklažán s parmezánom a mozzarellou je lahodné jedlo, ktoré spája jemnú chuť baklažánu s bohatstvom syrov. Tento pokrm je ideálnou voľbou pre vegetariánov a milovníkov talianskej kuchyne. Baklažán sa najprv nakrája na plátky, potom sa osolí a nechá odstáť, aby sa odstránila horkosť. Následne sa baklažány zapečú v rúre so zlatistým parmezánom a roztopenou mozzarellou. Výsledok je delikátne, krémové jedlo, ktoré skvele ladí s čerstvou bazalkou a paradajkami. Perfektné ako hlavný chod alebo príloha k rybám a mäsu.