Zapečený baklažán s parmezánom a mozzarellou

Zapečený baklažán s parmezánom a mozzarellou
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 2

Tento pokrm zo stredomorskej gastronómie, známy ako "Melanzane alla Parmigiana," si ľudia obľúbili pre svoju jednoduchú prípravu a výraznú chuť.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

2 malé baklažány
2 menšie cibule
2 snítky oregana (alebo bazalky)
250 g mozzarelly (dve malé balenia)
1 plechovka sekaných lúpaných paradajok (alebo passaty)
cukor
soľ
sušený cesnak
100 g strúhaného parmezánu
múka na obalenie
olivový olej

Postup varenia podľa receptu

Aubergínu nakrájame na plátky, osolíme a necháme ju na tácke oddychovať minimálne hodinu, aby pustila šťavu.

Na panvici na lyžici oleja opečieme na ružovo jemne nasekanú cibuľu, potom pridáme nasekané paradajky alebo passatu, dochutíme cukrom a soľou, pridáme sušený cesnak a necháme všetko pomaly variť a redukovať. Tí, ktorí chcú, môžu namiesto tohto pretlaku použiť sugo.

Aubergíny jemne umyjeme, poriadne vymačkáme do papierových utierok, ľahko ich obalíme v múke a vyprážame na oleji z oboch strán do zlatista.

V zapekacej miske začneme vrstviť ingrediencie – najprv dáme paradajkový pretlak, potom plátky aubergíny, ďalšou vrstvou sú tenké plátky mozzarelly a nakoniec posypeme strúhaným parmezánom. Tento postup opakujeme, kým nespotrebujeme všetky suroviny, pričom posledná vrstva by mala byť paradajkový pretlak, ktorý hojne posypeme parmezánom.

Pečieme približne 20 minút v predhriatej rúre na 180 °C. Pred podávaním nechajte to aspoň 10 minút vychladnúť.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zapečený baklažán s parmezánom a mozzarellou

Zapečený baklažán s parmezánom a mozzarellou je lahodné jedlo, ktoré spája jemnú chuť baklažánu s bohatstvom syrov. Tento pokrm je ideálnou voľbou pre vegetariánov a milovníkov talianskej kuchyne. Baklažán sa najprv nakrája na plátky, potom sa osolí a nechá odstáť, aby sa odstránila horkosť. Následne sa baklažány zapečú v rúre so zlatistým parmezánom a roztopenou mozzarellou. Výsledok je delikátne, krémové jedlo, ktoré skvele ladí s čerstvou bazalkou a paradajkami. Perfektné ako hlavný chod alebo príloha k rybám a mäsu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (33 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Vegetariánske
Tag: Zelenina, paradajky, obed, bežný deň, večera, slané, ľahký, pre začiatočníkov, pečenie, bezmäsité jedlá, vyprážanie, jesenné, bylinky, vegetarianské, zeleninové jedlá, baklažán

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zapečený baklažán s parmezánom a mozzarellou.

Pridať komentár