Zeleninový krém

Zeleninu dôkladne umyjeme a očistíme. Kukuřicu zbavíme zŕn, ktoré môžeme aj uvariť a potom olúpať, alebo použijeme konzervované zrná. Z každého typu zeleniny si ponecháme…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1,5 l zeleninového vývaru alebo aj len vody
2 tenké póriky s čo najdlhšou bielou časťou
1 kaleráb
16 ks ružičkovej kapusty (ružičiek)
6 ružičiek (menších) karfiolu
2 klasy kukurice alebo sterilizované kukuričné zrná (asi šálka zŕn)
štipka tymiánu
1 strúčik cesnaku
štipka nastrúhaného muškátového orieška
soľ
korenie
lyžička korenia na zeleninu
250 ml mlieka
asi 2 polievkové lyžice hladkej múky
tuk na orestovanie zeleniny
Postup varenia podľa receptu
Zeleninu dôkladne umyjeme a očistíme. Kukuricu zbavíme zrniek, čo môžeme urobiť aj varením a následným olúpaním, príp. použijeme už sterilizované zrná. Z každého typu zeleniny si necháme asi tretinu stranou na neskoršie zaváranie do polievky – ja som si odložila zelenú časť a jednu bielu časť pórku, päť ružičkových kapustičiek, štvrť kelu a kukuricu.
Zvyšnú zeleninu nakrájame na kúsky a orestujeme na rozpustenom tuku asi 4 minúty. Potom zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme štipku tymianu, orecha, korenia a soli, a varíme približne 15 minút.
Medzitým si na panvici rozohrievame tuk a na ňom krátko osmahneme zvyšnú zeleninu vcelku, vrátane kukurice. Zeleninu posypeme grilovacím korením (kel a pór nakrájame na kúsky rovnakej veľkosti) a restujeme asi 3 minúty.
Mlieko zmiešané s múkou vlejeme do polievky a všetko dôkladne rozmixujeme. Potom pridáme osmahnutú zeleninu a za neustáleho miešania varíme ešte asi 15 minút. Ak je to nutné, polievku môžeme zriediť mliekom alebo zahuštiť múkou. Nakoniec dochutíme cesnakom a napríklad zeleninovým vývarom s bylinkami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zeleninový krém
Zeleninový krém je lahodná a výživná polievka, ktorá je ideálna pre všetkých milovníkov zeleniny. Obvykle sa pripravuje z rôznych druhov zeleniny, ako sú mrkva, brokolica, zemiaky a cibuľa, ktoré sa varia do mäkka a potom rozmixujú na jemný krém. Táto polievka je bohatá na vitamíny a minerály, čo ju robí nielen chutnou, ale aj zdravou voľbou. Môžete ju podávať teplú, ozdobenú čerstvými bylinkami alebo kvapkou smotany pre extra krémovosť. Zeleninový krém je skvelou voľbou pre vegetariánov aj pre tých, ktorí chcú jesť zdravo.