Zemiakové placky so kapustou
Zemiakové placky predstavujú typické jedlo českej gastronómie, ktoré dokáže z niekoľkých jednoduchých ingrediencií pripraviť chutné pokrmy za nízku cenu. Ak však k…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g kyslej kapusty (nie sterilizovanej)
1 kg zemiakov
3 vajcia
200 g polohrubej múky (podľa potreby)
4 strúčiky cesnaku (aj viac podľa chuti)
mlieko
čerstvo nadrvený čierny korenie
kmín
majorán
soľ
olej
Postup varenia podľa receptu
Šťavu z kapusty slijeme a potom ju nakrájame na čo najmenšie kusy. Po vybratí z vrecka necháme kapustu vcelku a potom ju krájame pozdĺžne a priečne.
Cesnak zbavíme šupky a rozmačkáme ho s štipkou soli (môžeme tiež použiť lis na cesnak).
Zemiaky zbavíme šupky a nastrúhame ich na drobno.
Do veľkej misy dáme zemiaky, kapustu a cesnak, pridáme trochu mlieka, múku, vajcia, korenie a soľ.
Dôkladne premiešame, aby sa vytvorilo tradičné cesto na zemiakové placky; ak je príliš husté, môžeme pridať trochu mlieka.
Na panvicu vylejeme väčšie množstvo oleja a smažíme zemiakové placky s kapustou z oboch strán do zlatista. Je dôležité udržiavať viac oleja, aby boli placky krásne chrumkavé; suché a bez tuku nebudú s kapustou chutné.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakové placky so kapustou
Bramboráky s kapustou sú tradičným českým jedlom, ktoré spája chute zemiakových plackov a kyslej kapusty. Bramboráky, vyrobené z nastrúhaných zemiakov, sa smažia do zlatista a podávajú sa často ako hlavné jedlo alebo ako príloha. Kyslá kapusta dodáva jedlu kyslosť a chrumkavosť, čo skvele dopĺňa jemnosť zemiakov. Tento pokrm je obľúbený nielen pre svoju chuť, ale aj ako výživné jedlo, ktoré zahreje v chladných dňoch. Vyskúšajte túto lahodnú kombináciu a užite si českú gastronomiu!
Tomáš Rohlena