Zemiakovo-karfiolová kaša

Zemiaky nakrájame na menšie kusy, zalejeme ich vodou tak, aby boli ponorené a osolíme. Na zemiaky pridáme ružičky karfiolu a varíme, kým všetko nezmäkne. Ak…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
600 g ošúpaných zemiakov
600 g karfiolu
40 g masla
soľ
Podľa chuti možno pridať
smotana na varenie (väčšinou nie je potrebná)
cesnak
muškátový kvet
petžlen, medvedí cesnak
parmezán alebo iný syr podľa chuti
anglická slanina alebo sušená šunka
Postup varenia podľa receptu
Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, zalejeme ich vodou tak, aby boli tesne ponorené, a osolíme. Rúžičky karfiólu umiestnime na zemiaky a varíme, kým sa všetko nezmäkne. Môžeme pridať aj rozmačkaný strúčik cesnaku alebo štipku muškátového kvetu. Po uvarení scedíme, pridáme maslo a pomocou šťuchadla alebo šľahača vytvoríme hladkú kašu. Nie je potrebné pridávať smotanu alebo mlieko, pretože karfiól má dostatok vody. Ak ich predsa chceme pridať, urobíme to až po vyšľahaní, aby sme sa vyhli príliš tekutej konzistencii. Pre obmenu kaše môžeme pridať nastrúhaný syr podľa chuti, čerstvé bylinky alebo opečenú slaninu na kúsky.
Pred servírovaním môžeme pokropiť maslom a posypať bylinkami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakovo-karfiolová kaša
Bramborovo-květáková kaša je chutné a zdravé jedlo, ktoré spája jemnú chuť zemiakov a krehkosť karfiolu. Táto kaša je obľúbená pre svoju krémovú štruktúru a výživové benefity, keďže karfiol je bohatý na vitamíny a minerály. Príprava je jednoduchá – stačí uvariť zemiaky a karfiol, potom ich rozmixovať s maslom, soľou a korením. Môže sa podávať ako príloha k mäsu alebo ako samostatné jedlo. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo nové a zdravšie, zatiaľ čo si pochutnávajú na obľúbenej klasike.