Živánska pečienka

Živánska pečienka pochádza zo slovenskej gastronómie a existuje v mnohých variantoch. Tradičný recept zahŕňa zmes bravčového, jahňacieho a hovädzieho mäsa, ktoré sa pomaly...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g bravčovej kýty
2 cibule
2 klobásy
300-400 g údenej slaniny
1,20 kg zemiakov
1 farebná paprika
soľ
mletý čierny korenie
olej
Postup varenia podľa receptu
Olúpeme zemiaky a nakrájame ich na plátky. Nie je nutné soliť, pretože slanina a ďalšie ingrediencie už dávno obsahujú soľ. Kto chce, môže však ľahko osoliť a premiešať.
Mäso pokrájame na plátky, jemne ho naklepeme, osolíme a okoreníme. Slaninu nakrájame na drobné kúsky. Klobásy rozrežeme pozdĺžne a nakrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na kolieska a papriku očistíme a tiež ju nakrájame.
Pekáč potrieme olejom a vložíme do neho pripravené zemiaky.
Na zemiaky v pekáči dáme nakrájanú slaninu a na ňu položíme plátky mäsa.
Na mäso položíme na kúsky nakrájané klobásy, papriku a nakoniec obe cibule.
Všetko trochu zalejeme vodou, pekáč zakryjeme pokrývkou alebo alobalom.
Umístime do predhriatej rúry a pečieme pri teplote približne 185-190 °C, kým nie je mäso mäkké. V druhej polovici pečenia však pekáč odkryjeme.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Živánska pečienka
Živáňská pečeně je tradičný pokrm, ktorý pochádza z východnej Európy, najmä z oblasti Slovenska a Moravy. Táto výdatná pečené sa zvyčajne pripravuje z bravčového mäsa, ktoré je marinované a potom pečené na masle alebo masti. Počas pečenia sa mäso nielen dobre prepečie, ale aj získa lahodnú kôrku. Často sa podáva s zemiakmi, kyslým zelnom alebo chlebom. Živáňská pečeně predstavuje ideálnu voľbu pre rodinné oslavy a sviatočné príležitosti, kde si jej chute vychutnávajú všetci strávnici.