Živánska pečienka

Živánska pečienka
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 55 minút
Porcie: 5

Živánska pečienka pochádza zo slovenskej gastronómie a existuje v mnohých variantoch. Tradičný recept zahŕňa zmes bravčového, jahňacieho a hovädzieho mäsa, ktoré sa pomaly...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g bravčovej kýty
2 cibule
2 klobásy
300-400 g údenej slaniny
1,20 kg zemiakov
1 farebná paprika
soľ
mletý čierny korenie
olej

Postup varenia podľa receptu

Olúpeme zemiaky a nakrájame ich na plátky. Nie je nutné soliť, pretože slanina a ďalšie ingrediencie už dávno obsahujú soľ. Kto chce, môže však ľahko osoliť a premiešať.

Mäso pokrájame na plátky, jemne ho naklepeme, osolíme a okoreníme. Slaninu nakrájame na drobné kúsky. Klobásy rozrežeme pozdĺžne a nakrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na kolieska a papriku očistíme a tiež ju nakrájame.

Pekáč potrieme olejom a vložíme do neho pripravené zemiaky.

Na zemiaky v pekáči dáme nakrájanú slaninu a na ňu položíme plátky mäsa.

Na mäso položíme na kúsky nakrájané klobásy, papriku a nakoniec obe cibule.

Všetko trochu zalejeme vodou, pekáč zakryjeme pokrývkou alebo alobalom.

Umístime do predhriatej rúry a pečieme pri teplote približne 185-190 °C, kým nie je mäso mäkké. V druhej polovici pečenia však pekáč odkryjeme.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Živánska pečienka

Živáňská pečeně je tradičný pokrm, ktorý pochádza z východnej Európy, najmä z oblasti Slovenska a Moravy. Táto výdatná pečené sa zvyčajne pripravuje z bravčového mäsa, ktoré je marinované a potom pečené na masle alebo masti. Počas pečenia sa mäso nielen dobre prepečie, ale aj získa lahodnú kôrku. Často sa podáva s zemiakmi, kyslým zelnom alebo chlebom. Živáňská pečeně predstavuje ideálnu voľbu pre rodinné oslavy a sviatočné príležitosti, kde si jej chute vychutnávajú všetci strávnici.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (41 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Bravčové mäso
Tag: bravčové mäso, obed, ľahké, rýchle, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, slané, česká, ľahký, pre začiatočníkov, pečenie, európska

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Živánska pečienka.

Pridať komentár