Bravčová panenka na bylinkách so smotanovo-hubovou omáčkou

Vepřová panenka je najšťavnatejšia časť bravčového mäsa. Keď ju marinujeme v cibuli a cesnaku a obalíme sušenými bylinkami, vznikne výborná kombinácia.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Na panenku
1 bravčová panenka
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice plnotučnej horčice
sušená bazalka
sušené oregano (môže byť čerstvé)
soľ
mletý čierny pepper
olej
Na omáčku
2 kelímky smotany na šľahanie (400 ml)
200 g šampiňónov (alebo 1 plechovka)
1 cibuľa (malá)
1-2 strúčiky cesnaku
soľ
mletý čiernypepper
drvený rasca
2 lyžice masla
Postup varenia podľa receptu
Olúpeme strúčiky cesnaku a nakrájame ich na tenké plátky. Obe cibule olúpeme, jednu nakrájame na plátky a druhú na jemno. Žampióny očistíme a tiež ich nakrájame na plátky.
Odstránime blany z panenky a nakrájame ju na širšie šikmé plátky. Každý plátok z boku nařízneme a jemne prstami naklepeme.
Osolíme a opepríme z každej strany, jemne natrieme horčicou a posypeme bazalkou a oreganom.
Do misy nalejeme trošku oleja, pridáme na kolieska nakrájanú polovicu cibule a na plátky nakrájaný cesnak. Na to položíme mäso, pokvapkáme olejom a pridáme zvyšok cibule a cesnaku. Necháme to odležať po dobu dvoch hodín.
Na rozohriatom oleji smažíme z oboch strán po dobu 5 minút. K mäsu pridáme aj cibuľu, ktorú nakoniec podávame spolu s mäsom.
Na masle osmahneme jemne nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku.
Akonáhle zosklovatejú, pridáme žampióny, rýchlo ich osmahneme a potom zalieme smotanou.
Pridáme soľ, korenie a drvený kmín. Krátko ich povaríme (5-10 minút), kým žampióny nezmäknú a neprepustia do omáčky svoju vôňu.
Hotovú panenku servírujeme so smotanovou omáčkou a k tomu sa hodia napríklad opečené zemiaky.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Bravčová panenka na bylinkách so smotanovo-hubovou omáčkou
Bravčová panenka na bylinkách je delikátne jedlo, ktoré kombinuje šťavnaté mäso s vôňou čerstvých byliniek. Starostlivo dochutená panenka sa rýchlo opraží na panvici a potom sa prenesie do rúry, aby sa zachovala jej jemnosť. K tomu sa podáva smotanovo-hubová omáčka, ktorá pridáva jedlu krémovú textúru a lahodnú chuť. Táto omáčka je pripravená z čerstvých húb a kvalitnej smotany, ktorá skvele dopĺňa mäso. Celkovo je toto jedlo ideálnou voľbou pre slávnostné príležitosti alebo rodinné večere.