Bravčová panenka na bylinkách so smotanovo-hubovou omáčkou

Bravčová panenka na bylinkách so smotanovo-hubovou omáčkou
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 25 minút
Porcie: 4

Vepřová panenka je najšťavnatejšia časť bravčového mäsa. Keď ju marinujeme v cibuli a cesnaku a obalíme sušenými bylinkami, vznikne výborná kombinácia.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Na panenku
1 bravčová panenka
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice plnotučnej horčice
sušená bazalka
sušené oregano (môže byť čerstvé)
soľ
mletý čierny pepper
olej

Na omáčku
2 kelímky smotany na šľahanie (400 ml)
200 g šampiňónov (alebo 1 plechovka)
1 cibuľa (malá)
1-2 strúčiky cesnaku
soľ
mletý čiernypepper
drvený rasca
2 lyžice masla

Postup varenia podľa receptu

Olúpeme strúčiky cesnaku a nakrájame ich na tenké plátky. Obe cibule olúpeme, jednu nakrájame na plátky a druhú na jemno. Žampióny očistíme a tiež ich nakrájame na plátky.

Odstránime blany z panenky a nakrájame ju na širšie šikmé plátky. Každý plátok z boku nařízneme a jemne prstami naklepeme.

Osolíme a opepríme z každej strany, jemne natrieme horčicou a posypeme bazalkou a oreganom.

Do misy nalejeme trošku oleja, pridáme na kolieska nakrájanú polovicu cibule a na plátky nakrájaný cesnak. Na to položíme mäso, pokvapkáme olejom a pridáme zvyšok cibule a cesnaku. Necháme to odležať po dobu dvoch hodín.

Na rozohriatom oleji smažíme z oboch strán po dobu 5 minút. K mäsu pridáme aj cibuľu, ktorú nakoniec podávame spolu s mäsom.

Na masle osmahneme jemne nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku.

Akonáhle zosklovatejú, pridáme žampióny, rýchlo ich osmahneme a potom zalieme smotanou.

Pridáme soľ, korenie a drvený kmín. Krátko ich povaríme (5-10 minút), kým žampióny nezmäknú a neprepustia do omáčky svoju vôňu.

Hotovú panenku servírujeme so smotanovou omáčkou a k tomu sa hodia napríklad opečené zemiaky.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Bravčová panenka na bylinkách so smotanovo-hubovou omáčkou

Bravčová panenka na bylinkách je delikátne jedlo, ktoré kombinuje šťavnaté mäso s vôňou čerstvých byliniek. Starostlivo dochutená panenka sa rýchlo opraží na panvici a potom sa prenesie do rúry, aby sa zachovala jej jemnosť. K tomu sa podáva smotanovo-hubová omáčka, ktorá pridáva jedlu krémovú textúru a lahodnú chuť. Táto omáčka je pripravená z čerstvých húb a kvalitnej smotany, ktorá skvele dopĺňa mäso. Celkovo je toto jedlo ideálnou voľbou pre slávnostné príležitosti alebo rodinné večere.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (35 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Bravčové mäso
Tag: bravčové mäso, huby, omáčky, restovanie, varenie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, česká, slovenská, náročné, náročný

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Bravčová panenka na bylinkách so smotanovo-hubovou omáčkou.

Pridať komentár