Chalupárske paje zapekané v zemiakoch a syre

Chalupárske paje zapekané v zemiakoch a syre
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Na veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen a všetko spoločne smažíme počas 3 minút. Potom prisypeme mleté mäso a pokračujeme v smažení asi 5 minút, kým mäso nezhnedne.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
1 veľká cibuľa
1 veľká mrkva
1 veľká petržlen
750 g mletého hovädzieho mäsa
2 čajové lyžičky hladkej múky
400 ml hovädzieho vývaru
1 polievková lyžica rajčinového pretlaku
2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky
soľ
korenie
Vrchná vrstva
750 g zemiakov
30 g masla
2-3 polievkové lyžice mlieka
125 g strúhaného parmezánu (alebo Čedaru)

Postup varenia podľa receptu

V hlbokom hrnci zahrejeme olej, potom pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen a smažíme ich po dobu troch minút. Následne vmiešame mleté mäso a pokračujeme v smažení približne päť minút, kým sa mäso nezhnedne.

Múku prisypeme, premiešame a zahrejeme približne po dobu jednej minúty. Následne pridáme vývar, paradajkový pretlak, worcester, soľ a korenie. Potom všetko zakryjeme a pomaly varíme 40 minút, občas premiešame.

Medzitým si pripravíme hornú vrstvu: zemiaky uvaríme v slanej vode, potom scedíme vodu, pridáme maslo a mlieko a zemiaky roztlačíme na kašu. Osolíme, okoreníme a primiešame syr.

Mäsovú zmes rozdelíme do štyroch ohňovzdorných misiek, prípadne ju vložíme do jednej veľkej misy, a prikryjeme zemiakovou kašou. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C po dobu 20-25 minút.

Kaša by mala mať zlatohnedú farbu a náplň by mala byť vrúca. Páje servírujeme teplé.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Chalupárske paje zapekané v zemiakoch a syre

Chalupárske páje zapečené v zemiakoch a syre sú lahodné české jedlo, ktoré kombinuje chuť tradičných surovín. Hlavnými ingredienciami sú jemne dochutené páje, ktoré sú starostlivo zabalené v zemiakovom cestíčku. Táto kombinácia je potom zasypaná bohatou vrstvou syra, ktorý pri pečení dokonale roztopí a vytvorí zlatistú kôrku. Jedlo je sýte, výživné a ideálne pre chladnejšie dni, keď zahreje telo aj dušu. Chalupárske páje sú obľúbené ako u detí, tak dospelých, a isto potešia každého milovníka českej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (41 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Mleté mäso
Tag: Zelenina, hovädzie mäso, mleté mäso, restovanie, varenie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, česká, pečenie, náročné, náročný, dusenie

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Chalupárske paje zapekané v zemiakoch a syre.

Pridať komentár