Chalupárske paje zapekané v zemiakoch a syre

Na veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen a všetko spoločne smažíme počas 3 minút. Potom prisypeme mleté mäso a pokračujeme v smažení asi 5 minút, kým mäso nezhnedne.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
1 veľká cibuľa
1 veľká mrkva
1 veľká petržlen
750 g mletého hovädzieho mäsa
2 čajové lyžičky hladkej múky
400 ml hovädzieho vývaru
1 polievková lyžica rajčinového pretlaku
2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky
soľ
korenie
Vrchná vrstva
750 g zemiakov
30 g masla
2-3 polievkové lyžice mlieka
125 g strúhaného parmezánu (alebo Čedaru)
Postup varenia podľa receptu
V hlbokom hrnci zahrejeme olej, potom pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen a smažíme ich po dobu troch minút. Následne vmiešame mleté mäso a pokračujeme v smažení približne päť minút, kým sa mäso nezhnedne.
Múku prisypeme, premiešame a zahrejeme približne po dobu jednej minúty. Následne pridáme vývar, paradajkový pretlak, worcester, soľ a korenie. Potom všetko zakryjeme a pomaly varíme 40 minút, občas premiešame.
Medzitým si pripravíme hornú vrstvu: zemiaky uvaríme v slanej vode, potom scedíme vodu, pridáme maslo a mlieko a zemiaky roztlačíme na kašu. Osolíme, okoreníme a primiešame syr.
Mäsovú zmes rozdelíme do štyroch ohňovzdorných misiek, prípadne ju vložíme do jednej veľkej misy, a prikryjeme zemiakovou kašou. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C po dobu 20-25 minút.
Kaša by mala mať zlatohnedú farbu a náplň by mala byť vrúca. Páje servírujeme teplé.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Chalupárske paje zapekané v zemiakoch a syre
Chalupárske páje zapečené v zemiakoch a syre sú lahodné české jedlo, ktoré kombinuje chuť tradičných surovín. Hlavnými ingredienciami sú jemne dochutené páje, ktoré sú starostlivo zabalené v zemiakovom cestíčku. Táto kombinácia je potom zasypaná bohatou vrstvou syra, ktorý pri pečení dokonale roztopí a vytvorí zlatistú kôrku. Jedlo je sýte, výživné a ideálne pre chladnejšie dni, keď zahreje telo aj dušu. Chalupárske páje sú obľúbené ako u detí, tak dospelých, a isto potešia každého milovníka českej kuchyne.