Cuketové lasagne

Poznajte chutnú a výživnejšiu variantu klasických lasagní s naším receptom na lasagne zo cukety. Šťavnaté plátky cukety nahrádzajú klasické cestoviny,…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 veľká cuketa (alebo 2 menšie)
1 cibuľa
1 väčša mrkva
100 g zeleru
500 g mäsa (hovädzie, kuracie)
3 strúčiky cesnaku
1 plechovka krájaných rajčiakov
1 hrsť bazalkových listov
soľ
mleté korenie
korenie podľa chuti (grilovacie, provensálske)
250 ml vývaru
syr na posypanie
Bešamel (verzia č. 1)
2 lyžice masla
2 lyžice hladkej múky
300 ml mlieka (možno aj viac)
muškátový orech
soľ
mleté korenie
Bešamel (verzia č. 2 – bezlepková)
300 ml mlieka
2 trojuholníčky taveného syra
1 hrsť parmezánu
muškátový orech
soľ
mleté korenie
Postup varenia podľa receptu
Najprv cuketu pozdĺžne nakrájame na tenké plátky, ktoré osolíme a okoreníme z oboch strán a necháme odstáť. Cuketa začne pustiť vodu. Po 15 minútach ju osušíme papierovou utierkou. Plátky potom umiestnime na väčší plech a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C na zhruba 10 minút.
Medzitým nakrájame cibuľu na menšie kusy, mrkvu a zeler jemne nastrúhame. Na kúskoch masla na panvici osmažíme cibuľu do sklovita, potom pridáme nastrúhanú zeleninu. Po chvíli prilievame trocha vývaru, aby sa to nepripálilo, a potom aj mäso. Dochutíme rozmačkaným cesnakom a chvíľu dusíme. Podľa potreby pridávame ďalší vývar. Po 5-10 minútach pridáme paradajky, chvíľu dusíme a nakoniec okoreníme bazalkou a ďalšími koreninami podľa chuti.
Na strednom plameni rozpustíme maslo v rendlíku, potom pridáme múku a ihneď začneme miešať. Keď vznikne cestíčko, prilievame mlieko a premiešame. Snažíme sa zbaviť všetkých hrudiek. Keď toho dosiahneme, nastrúhame trocha muškátového orieška a dochutíme soľou a peprom.
Ak zvolíme bezlepkový bešamel, jeho príprava sa stáva ešte jednoduchšou. V hrnci zohrejeme mlieko (dbajte na to, aby sa nepripálilo), pridáme roztavený syr a parmezán a počkáme, kým sa všetko rozpustí. Dochutíme muškátovým orieškom, soľou a peprom.
Teraz je čas na vrstvenie. Najprv vymažeme zapekaciu misku olejom a na dno dáme trochu bešamelu. Potom pridáme vrstvu cukety, následne mäsovú zmes a opäť bešamel (ak máme dosť syra, môžeme posypať aj tým). Mali by nám vyjsť tri vrstvy, ale záleží na veľkosti našej misy.
"Lasagne vrstvené do formy vložíme do rúry. Po dvadsiatich minútach posypeme navrch syrom a počkáme, kým sa roztopí a zlatisto zapečie. Po vybratí z rúry je dobré chvíľu čakať s porcovaním, jedlo sa lepšie zpevní a ľahšie sa s ním pracuje."
Čo ste ešte nevedeli o recepte Cuketové lasagne
cuketové lasagne sú skvelou alternatívou k tradičným lasagnám, ideálne pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu variáciu. Namiesto cestovín sa tu používajú plátky cukety, ktoré dodávajú jedlu sviežosť a ľahkosť. Vrstvy sa striedajú s lahodným paradajkovým sugo, béchamelovou omáčkou a syrom, čo vytvára bohatú chuťovú paletu. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj plný živín a nízkokalorický, takže si ho môžu vychutnať všetci, ktorí dbajú na zdravý životný štýl. Cuketové lasagne sú skvelou voľbou na obed aj večeru.