Dušené kapustičky s brokolicou

Sto gramov masla alebo pečivového tuku, sto až dvesto gramov anglickej slaniny nakrájanej na prúžky, jedna veľká cibuľa nakrájaná na väčšie kocky, ktorú je treba na hlbokej panvici osmažiť do sklovita.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
100 g masla alebo tuku na pečenie
100 – 200 g anglickej slaniny na nudličky
1 veľká cibuľa (na väčšie kocky)
1 veľkú mrkvu na nudličky
1/2 brokolice
500 g ružičkovej kapusty očistiť a krájať na ¼
1/2 hlávky cesnaku
2 dcl bieleho vína
soľ
pepper
125 ml
lyžička múky alebo hotovej jíšky (napr. Knorr)
Postup varenia podľa receptu
Na hlboké panvici si rozpustíme 100 g masla alebo pečného tuku. Pridáme 100 až 200 g anglickej slaniny nakrájanej na prúžky a orestujeme. Potom pridáme jednu veľkú cibuľu nakrájanú na hrubšie kocky a necháme ju zesklovatieť. Nakoniec pridáme jednu veľkú mrkvu nakrájanú na prúžky.
Na kusy nakrájajte stonky z polovice brokolice (rôžky si nechajte na koniec), 500 g kapustičiek očistite a rozpulte, a tiež zhruba štvrtinu hlavy cesnaku rozdrvenú plochou noža nasekajte na hrubo a pridajte.
Dusíme okolo 15 minút, potom pridáme 2 deci bieleho vína, ďalšiu vodu a mierne osolíme a okoreníme. Keď sú kapustičky mäkké, pridáme rôžky brokolice a opäť 1/4 hlavičky cesnaku a dusíme ďalších 5 minút.
Do 125 ml šľahačky pridajte lyžičku múky alebo hotovej jíšky (napríklad Knorr) a dobre premiešajte. Po zhruba 1-2 minútach je pokrm hotový. Podávajte posypané syrom podľa chuti alebo s varenými zemiakmi.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Dušené kapustičky s brokolicou
Dusené kapustičky s brokolicou sú vynikajúcou a zdravou prílohou, ktorá poteší každého milovníka zeleniny. Táto kombinácia týmto spôsobom zachováva živiny a umožňuje vyniknúť prirodzenej chuti oboch surovín. Kapustičky sú bohaté na vitamíny a minerály, zatiaľ čo brokolica pridáva svoju charakteristickú jemnosť. Jedlo je možné dochutiť cesnakom, citrónom alebo olivovým olejom, čo dodáva úžasnú hĺbku chuti. Je ideálne nielen ako príloha k mäsu, ale aj ako samostatný pokrm pre vegetariánov a veganov.