Hovädzie líčka na víne
Hovädzie líčka na prvý pohľad príliš neoslovujú. Zdeněk Pohlreich ich však preslávil svojím obľúbeným receptom s červeným vínom. Ide o...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
700 g hovädzích líčok (približná váha)
50 g slaniny
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
hovädzí vývar
200 ml kvalitného červeného vína
bobkový list
rozmarín
tymian
petržlenová vňať
hladká múka
sádlo
soľ
pepř
Postup varenia podľa receptu
Líčka nakrájame na väčšie kusy, osolíme ich, okoreníme a dôkladne obalíme v hladkej múke, potom ich vyprážame na sadle zo všetkých strán.
Mäso vyberieme a na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu.
Mäso vrátime späť do hrnca, pridáme nakrájaný cesnak, bobkový list a zväzok byliniek. Potom všetko zalejeme vínom a vývarom a zakryté dusíme, kým mäso nezmäkne, čo zaberie približne 90 minút. Múka by mala pomôcť šťavu zahustiť.
Ak sa niekomu zdá šťava počas dusenia príliš riedka, môže opatrne primiešať 2 čajové lyžičky múky rozpustené v 100-150 ml studeného vývaru a nechať ju ešte chvíľu variť.
Servírujeme s zemiakovou kašou. Pred servírovaním je možné šťavu precediť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Hovädzie líčka na víne
Hovädzie líčka na víne sú delikátny pokrm, ktorý si získava stále väčšiu popularitu. Tieto šťavnaté mäso sa pomaly varí v červenom víne s bylinkami a zeleninou, čo im dodáva bohatú chuť a jemnú textúru. Jedlo je ideálne na zimné večery, keď zahreje nielen telo, ale aj dušu. Podáva sa najčastejšie s zemiakovými alebo zeleninovými prílohami, ktoré skvele doplnia jeho intenzívnu chuť. Hovädzie líčka na víne sú skvelou voľbou pre milovníkov kvalitnej gastronómie.
Tomáš Rohlena