Jablkové koláče

S domácou pekárňou môžete ľahko pripraviť kysnuté cesto. Využite túto možnosť a upečte lahodné koláče s jablkovou náplňou a škoricovou vôňou.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
500 g hladkej múky
100 g Hery
1 vajce
1 žĺtok
100 g cukru kryštálu
1 štipka soli
21 g čerstvého droždia
200 ml mlieka
Drobenka
100 g cukru kryštálu
100 g hrubej múky
1 plátok masla (alebo Hery)
Náplň
1,5 kg jabĺk (aj menej)
100-150 g cukru
1 štipka škorice (alebo škoricový cukor)
Ďalej
1 vajce na potretie
Postup varenia podľa receptu
Do pekárne vložíme suroviny podľa poradia - najprv tekuté a potom sypké - a spustíme program na prípravu cesta. Alternatívne je možné cesto tiež pripraviť ručne.
Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom ich dáme do hrnca a dusíme približne 10 minút s cukrom a škoricou. Necháme vychladnúť.
Plech vyplníme papierom na pečenie. Rúru zahrejeme na 180 °C.
Po vykynutí cesta je potrebné ho vyváliť na valec a nakrájať na kusy podľa požadovanej veľkosti koláčov, alebo podľa hmotnosti cesta pripraviť určitý počet koláčov. Z každého kusa vytvarujeme guľku a umiestnime ju na plech. Potom každú guľku zplačíme pohárom, aby vnútri vznikol dôlek, ktorý naplníme pripravenými jablkami.
Koláče potrieme vajcom, ktoré sme rozšľahali, a posypeme ich drobenkou, ktorú urobíme z masla, cukru a hrubej múky.
Pečieme v predhriatej rúre približne 15 minút a dbáme na to, aby mali správnu ružovú farbu.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Jablkové koláče
Jablkové koláče sú obľúbenou delikatesou, ktorá v sebe spája sladkú chuť jabĺk s krehkým cestom. Tieto koláče sa často pripravujú z čerstvých jabĺk, škorice a cukru, čo vytvára nezameniteľnú vôňu a chuť. Sú ideálnym dezertom pre jesenné obdobie, keď sú jablká v sezóne. Jablkové koláče môžu mať rôzne varianty – od tradičných po moderné, často sa podávajú s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Tento pokrm prináša pocit nostalgie a rodinnej pohody, keď ho zdieľate s blízkymi.