Jablkové koláče

Jablkové koláče
Doba prípravy: 95 minút
Doba varenia: 25 minút
Porcie: 30

S domácou pekárňou môžete ľahko pripraviť kysnuté cesto. Využite túto možnosť a upečte lahodné koláče s jablkovou náplňou a škoricovou vôňou.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Cesto
500 g hladkej múky
100 g Hery
1 vajce
1 žĺtok
100 g cukru kryštálu
1 štipka soli
21 g čerstvého droždia
200 ml mlieka
Drobenka
100 g cukru kryštálu
100 g hrubej múky
1 plátok masla (alebo Hery)
Náplň
1,5 kg jabĺk (aj menej)
100-150 g cukru
1 štipka škorice (alebo škoricový cukor)
Ďalej
1 vajce na potretie

Postup varenia podľa receptu

Do pekárne vložíme suroviny podľa poradia - najprv tekuté a potom sypké - a spustíme program na prípravu cesta. Alternatívne je možné cesto tiež pripraviť ručne.

Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom ich dáme do hrnca a dusíme približne 10 minút s cukrom a škoricou. Necháme vychladnúť.

Plech vyplníme papierom na pečenie. Rúru zahrejeme na 180 °C.

Po vykynutí cesta je potrebné ho vyváliť na valec a nakrájať na kusy podľa požadovanej veľkosti koláčov, alebo podľa hmotnosti cesta pripraviť určitý počet koláčov. Z každého kusa vytvarujeme guľku a umiestnime ju na plech. Potom každú guľku zplačíme pohárom, aby vnútri vznikol dôlek, ktorý naplníme pripravenými jablkami.

Koláče potrieme vajcom, ktoré sme rozšľahali, a posypeme ich drobenkou, ktorú urobíme z masla, cukru a hrubej múky.

Pečieme v predhriatej rúre približne 15 minút a dbáme na to, aby mali správnu ružovú farbu.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Jablkové koláče

Jablkové koláče sú obľúbenou delikatesou, ktorá v sebe spája sladkú chuť jabĺk s krehkým cestom. Tieto koláče sa často pripravujú z čerstvých jabĺk, škorice a cukru, čo vytvára nezameniteľnú vôňu a chuť. Sú ideálnym dezertom pre jesenné obdobie, keď sú jablká v sezóne. Jablkové koláče môžu mať rôzne varianty – od tradičných po moderné, často sa podávajú s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Tento pokrm prináša pocit nostalgie a rodinnej pohody, keď ho zdieľate s blízkymi.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 5.0/5 (53 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Cukrárenské výrobky
Tag: občerstvenie, sviatočné / nedeľné, česká, pre deti, múčniky, sladké, jesenné, náročné, náročný, dusenie, jablká, kysnutie, raňajky, koláče a buchty, kysnuté, domáca pekáreň

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Jablkové koláče.

Pridať komentár