Kryňová omáčka
Táto omáčka nám určite zachutí, pretože vďaka silnému kúsku nastrúhaného chrenu má zaujímavú chuť. S knedlíkmi a vareným údeným mäsom sa z toho stane sýte obed.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 l plnotučného mlieka
250 ml smotany (33%)
50 g masla
2 polievkové lyžice hladkej múky
20 cm chrenu (čerstvého koreňa)
soľ
biely korenie
citrón
Postup varenia podľa receptu
V hrnci rozpustíme maslo a postupne pridáme hladkú múku. Dobre premiešame a necháme chvíľu opiecť, kým nezíska jemnú a svetlú farbu. Potom prilievame studené mlieko a všetko dôkladne rozmixujeme, aby vznikla hladká zmes bez hrudiek.
Povaríme zhruba 15 minút a stále miešame, pretože omáčka sa ľahko prichytí. Na konci varenia pridáme jemne nastrúhaný chren.
Potom pridáme smotanu a necháme ju jemne variť asi 5 minút.
Na záver upravíme omáčku podľa svojich preferencií – pridáme citrónovú šťavu pre kyslosť, zjemníme ju maslom, osolíme a okoreníme, prípadne pridáme aj čerstvo nastrúhaný chren.
Servírujeme s vareným údeným mäsom, houskovým alebo karlovarským knedlíkom a jemne posypané čerstvým nastrúhaným chrenom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kryňová omáčka
Chrenová omáčka je tradičný český pokrm, ktorý sa vyrába z nastrúhaného chrenu, smotany a korenia. Táto pikantná omáčka je obľúbená predovšetkým ako doplnok k mäsovým jedlám, najmä k varenej hovädzine alebo údeninám. Chren dodáva omáčke výraznú chuť a arómu, ktoré skvele kontrastujú s jemnejšími chuťami mäsa. Je to skvelý spôsob, ako oživiť každodenné pokrmy a pridať im na zaujímavosti. Chrenová omáčka je nielen chutná, ale aj zdravá, pretože chren má množstvo prospešných vlastností.
Tomáš Rohlena