Pečená, 14 dní naložená bravčová kýta s omáčkou a hrášková ryža

Pečená, 14 dní naložená bravčová kýta s omáčkou a hrášková ryža
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Slaninu nakrájame na plátky, šalotku a cesnak na malé krúžky, cuketu a papriku na tenké prúžky. Pragandu zmiešame s rozmačkaným cesnakom a dôkladne vtierame.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1,5 kg bravčovej kýty
3,75 g pragandy
5 g cesnaku (strúčiky)

3 šalotky
75 g slaniny
1 malá cuketa
1 malá paprika
2 strúčiky cesnaku
200 ml vývaru, alebo vody s masovým želatínovým bujónom
soľ
korenie
olivový olej
2 vetvičky čerstvého tymiánu
2 lyžice smotany

Ďalej
ryža jasmínová
mrazený hrášok
soľ
petržlenová vňať na zdobenie

Postup varenia podľa receptu

Bacon nakrájame na tenké plátky, šalotku a cesnak na kolieska, cuketu a papriku na tenké prúžky.

Pragandu premiešame s prelisovaným cesnakom a dôkladne ju vtierame do mäsa aj do jeho záhybov. Potom mäso vložíme do malej nádoby, aby bolo tesne zabalované. Nádobu zakryjeme mokrou a vyžmýkanou utierkou, uzavrieme ju a uložíme do chladničky. Takto mäso vydrží čerstvé 14 dní alebo aj dlhšie.

Po odležaní mäso dôkladne očistíme, osušíme a omotáme ho povrázkom, aby si zachovalo okrúhly tvar.

Na panvici s malým množstvom oleja rýchlo opečieme mäso zo všetkých strán, aby sa uzavrelo.

Hrniec potrieme olejom, na dno dáme plátky šalotky a slaniny, na ne položíme mäso, ochutíme korením a jemne osolíme. Okolo rozmiestnime papriku, cuketu, cesnak a vetvičky tymiánu.

Zakápneme vývarom a na nízkej teplote varíme počas deviatich hodín. V poslednej hodine mierne odklopíme pokrievku, aby sa vytvorila lepšia farba (dobré je podložiť pokrievku špáradlami alebo servítkou).

Medzitým pripravíme ryžu podľa inštrukcií na obale, potom ju vidličkou načechráme a primiešame hrášok.

Uvarené mäso opatrne vyberieme, necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame na plátky. Vetvičky tymiánu odstránime a zvyšok všetkých ingrediencií rozmixujeme ponorným mixérom. Ochutnáme a ak je to nutné, pridáme soľ, korenie a zriedime smotanou.

Mäso podávame s omáčkou, hráškovou ryžou a posypeme zelenou petržlenovou vňatou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Pečená, 14 dní naložená bravčová kýta s omáčkou a hrášková ryža

Pečená bravčová kýta, 14 dní naložená v aromatických bylinkách a koreninách, je delikátna pochúťka, ktorá sa dokonale rozpadá na jazyku. Vďaka dlhému marinovaniu získava hlbokú chuť a šťavnatosť, ktorú umocňuje bohatá omáčka vyrobená z výpeku a ďalších reinvenčných ingrediencií. Ako príloha sa skvele hodí hrášková ryža, ktorá nielen dopĺňa chuť mäsa, ale aj pridáva sviežosť a jemnosť. Spoločne vytvárajú dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší každého milovníka dobrého jedla.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (38 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hlavné jedlo
Tag: Zelenina, bravčové mäso, restovanie, varenie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, slané, česká, cuketa, náročné, náročný, bylinky, nakladanie, pomalý hrniec

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Pečená, 14 dní naložená bravčová kýta s omáčkou a hrášková ryža.

Pridať komentár