Pečený kapor so zámockými šťouchanými zemiakmi

Na štedrovečernú večeru nemusíme mať iba tradičné české jedlo, ako je vyprážaný kapor s zemiakovým šalátom. Na slávnostný stôl sa tiež hodí kapor...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 porcie čerstvého kapra s kožou (bez šupín)
4 plátky slaniny alebo kvalitnej sušenej šunky
1 čajová lyžička sladkej červenej papriky
½ čajovej lyžičky soli + ďalšia soľ na počiatočné nasolenie
3 polievkové lyžice repkového oleja
25 g masla
čerstvo mletý čierny korenie
šťava z polovice citróna
Na šťouchané zemiaky
1 kg zemiakov
200 ml mlieka
50 g masla
1 bobkový list
2 guľôčky nového korenia
1 zväzok jarnej cibuľky (5 ks)
plocholistá petržlenová vňať
soľ
čerstvo mletý čierny korenie
Postup varenia podľa receptu
Kapra dôkladne umyjeme a rozdelíme na porcie. Každú porciu osušíme papierovými utierkami, osolíme z všetkých strán a dáme na tanier. Pokvapkáme šťavou z polovice citrónu a niekoľkokrát ich v nej otočíme. Takto pripravené porcie zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ich minimálne 2 hodiny odležať v chlade.
Do pekáča nalejeme repkový olej, k tomu pridáme sladkú papriku, soľ a čerstvo mletý čierny korenie. Potom všetko v pekáči dôkladne premiešame štetcom, kým nevznikne červená emulzia z papriky.
Rúru nastavíme na teplotu 200 °C. Kapra vyberieme z citrónovej marinády a dôkladne osušujeme každú porciu papierovou utierkou. Potom ich umiestnime do pekáča a potrieme ich zo všetkých strán olejom. Na každú porciu, ktorú máme položenú kožou dole, pridáme kocky masla a kúsok zvitkovanej šunky. Po upečení získame krásne chrumkavú kôrku.
Pekáč bez pokrievky umiestnime do rúry a pečieme asi 25 minút. Počas pečenia ho pravidelne polievame vypečenou šťavou a ak je potrebné, pridáme trochu vody.
Medzitým urobíme šťuchané zemiaky. Olúpané zemiaky nakrájame na menšie kusy a varíme ich do mäkka v osolenej vode.
Do hrnca vlijeme mlieko, pridáme maslo, rozlomený bobkový list a dve guľôčky nového korenia. Jarnú cibuľku nakrájame na krúžky a vložíme ju do mlieka. Potom osolíme jednou kávovou lyžičkou soli a pridáme čerstvo mletý korenie. Začneme mlieko ohrievať, pričom sa nesmie variť, udržujeme ho tesne pod bodom varu asi 10 minút.
Uvarené zemiaky scedíme a potom ich rozmačkáme šťuchadlom. Postupne pridávame mlieko s cibuľkami, z ktorého sme predtým odstránili korenie. Tesne pred servírovaním pridáme nasekanú petržlen.
Na nahriaty tanier dáme čerstvo upečeného kapra s kožou hore, pridáme šťuchané zemiaky a doplníme chrumkavou slaninou alebo šunkou. Nakoniec kapra prelejeme výpekom z pekáča.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Pečený kapor so zámockými šťouchanými zemiakmi
Pečený kapor so zámockými šťouchanými zemiakmi je tradičné české jedlo, ktoré sa často podáva na vianočný stôl. Kapor, pečený do zlatista, je šťavnatý a jemný, s chrumkavou kôrkou. Zámocké šťouchané zemiaky, jemne ochutené maslom a bylinkami, dodávajú jedlu lahodnú chuť a bohatú textúru. Tento pokrm spája v sebe tradíciu a rodinnú pohodu, a jeho aróma navodzuje vianočnú atmosféru. Je ideálnym jedlom na oslavu sviatkov s blízkymi a priateľmi.