Švédske mäsové guľky

Ak ste jedným z tých, ktorí radi navštevujú severský obchodný reťazec, aby si na konci prechádzky okolo nábytku pochutnali na tanieri mäsových guľôčok…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Kuličky
500 g mletého mäsa (1 1 hovädzie a bravčové)
soľ
biely korenie
150 g zemiakov (asi 2 kusy) varených
75 g strúhanky
200 ml mlieka alebo smotany
2 polievkové lyžice jemne pokrájanej cibule
5 polievkových lyžíc roztopeného masla
1 vajce
1 štipka nového korenia
olej
Omáčka
250 ml hovädzieho vývaru (alebo bujónu)
100 ml smotany
soľ
korenie
1 polievková lyžica sójovej omáčky
1-2 polievkové lyžice hladkej múky na zahuštění
Postup varenia podľa receptu
Najprv namočíme strúhanku v mlieku alebo smotane a necháme ju nasiaknuť. Medzitým k mletému mäsu pridáme rozšľahané vajce a ostatné ingrediencie a dôkladne premiešame. Na záver vmiešame aj namočenú strúhanku.
Rukami, ktoré sme namočili, vytvárame guľôčky veľkosti pingpongových loptičiek. Smažíme ich na oleji v panvici dozlatova a potom ich vyberieme na obrúsok, aby sa odkvapili.
Horúci vývar ochutíme uvedenými koreninami. Do zmesi pridáme smotanu, do ktorej sme rozmixovali lyžicu múky, a omáčku varíme minimálne 15 minút. Na záver do omáčky vložíme usmažené guľôčky a necháme ich krátko povariť, aby sa prehriali.
Servírujeme s uvarenými zemiakmi a brusnicami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Švédske mäsové guľky
Švédske mäsové guľôčky, známe ako "Köttbullar", sú obľúbeným tradičným jedlom zo Švédska. Tieto malé mäsové guľôčky sú zvyčajne pripravované z mletého hovädzieho a bravčového mäsa, ochutené cibuľou a korením. Podávajú sa často s zemiakovou kašou, brusnicovou omáčkou a krémovou omáčkou. Táto kombinácia chutí vytvára vynikajúce jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých ľudí po celom svete. Švédske mäsové guľôčky sú obľúbené nielen v domácnostiach, ale aj v reštauráciách a obchodných domoch, ako je IKEA, kde sa stali ikonickým jedlom.