Talianske risotto so zeleným chřestom

Talianske risotto so zeleným chřestom
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 30 minút
Porcie: 6

Rizoto je klasické talianske jedlo z ryže, ktoré sa pripravuje v vývare. Keď je rizoto dobre uvarené, je krémové a husté, pričom ryža je uvarená tak, aby mala príjemný skus.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g zeleného chřestu
1300 ml kuracieho vývaru
1 lyžica olivového oleja
2 stredne veľké póry
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička čerstvého tymiánu
300 g ryže na rizoto (Arborio)
80 ml suchého bieleho vína
1 hrsť mrazeného zeleného hrášku
3 lyžice citrónovej šťavy
strúhaný parmezán na podávanie
soľ
čerstvo mletý čierny korenie

Postup varenia podľa receptu

Ako správne pripraviť zelený chřest: Najprv chřest dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme ho kuchynským papierom. Ak máme mladý a tenký chřest, nie je potrebné ho lúpať, ostatné kusy olúpeme zhruba od polovice smerom nadol. Ak potrebujeme chřest už uvarený, zviažeme ho zväzkom a varíme vo vriacej osolenej vode státím po dobu 2 minút, aby zostal jasne zelený. Potom chřest sceďte a opláchnite v studenej vode, potom ho dajte nabok.

Uvarený chřest nakrájame na kúsky dlhé 2,5 cm.

Zeleninu umyjeme a nakrájame, cesnak jemne nakrájame a lístky tymiánu otrhneme a tiež nakrájame.

Kurací vývar privedieme k jemnému varu, aby sa len ľahko pohyboval.

Na širokej nepriľnavej panvici zahrejeme olej. Na ňom osmahneme pór, cesnak a tymián, kým pór nezmäknie, čo trvá približne 3 minúty.

Pridáme ryžu a miešame ju približne jednu minútu, aby sa spojila s olejom a zeleninou a trochu prejasnila.

Prelejeme to vínom a pri neustálom miešaní necháme, aby sa to vsrklo do ryže.

Po pridaní naberačiek začneme do zmesi liať horúci vývar, pričom ryžu neustále miešame. Každú dávku vývaru necháme najprv vstrebávať, než pridáme ďalšiu.

Pokračujeme týmto spôsobom asi 18 minút, kým ryža nezmäkne, ale uprostred zostane zrno stále pomerne tvrdé.

Na záver pridáme do ryže chřest, hrášok a citrónovú šťavu spolu s poslednou porciou vývaru.

Štandardná doba prípravy rizota sa pohybuje medzi 20 a 22 minútami.

Na koniec do rizota pridáme korenie a syr a okamžite ho servírujeme.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Talianske risotto so zeleným chřestom

Niektoré rizoto so zeleným chrenom je lahodné a krémové jedlo, ktoré spája tradičnú taliansku kuchyňu s čerstvými surovinami. Hlavná surovina, arborio ryža, je pomaly varené v zeleninovom vývare, čím získa svoju jedinečnú krémovú konzistenciu. Zelený chren pridáva k rizotu sviežu a jemnú chuť, ktorá sa skvele dopĺňa s parmezánom. Tento pokrm je ideálny ako predjedlo alebo ľahký obed a poteší všetkých milovníkov zeleniny a talianskej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (33 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Vegetariánske
Tag: Zelenina, špargľa, restovanie, varenie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, slané, letné recepty, bezmäsité jedlá, náročné, náročný, ostatné, talianska

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Talianske risotto so zeleným chřestom.

Pridať komentár