Zapečený baklažán so šunkovo-zeleninovou zmesou

Lilok dôkladne umyjeme, pozdĺžne ho rozpólnime a do každej polovice urobíme nožom približne štyri zárezy, ktoré budú asi 2 cm hlboké. Do týchto zárezov vložíme niekoľko kúskov cesnaku.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 ks väčšieho pevného baklažánu
150 g šunky od kosti
100 g šmakouna (tu príchuť Natural)
50 g modrého syra (napr. Gorgonzola)
2 ks zrelých rajčín
1 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
3 polievkové lyžice olivového oleja
štipka chilli
čerstvý tymián
pepř
soľ
Postup varenia podľa receptu
Baklažán dôkladne opláchneme a pozdĺžne ho rozkrojíme. Do každej polovice urobíme nožom asi štyri zárezy hlboké 2 cm. Do týchto zárezov vložíme niekoľko kusov cesnaku (približne dva strúčiky na každú polovicu) a posypeme soľou. Potom každú polovicu pokvapkáme lyžicou olivového oleja a pečieme v rúre asi 40 minút, kým baklažány nezmäknú.
Na panvici si najprv osmahneme cibuľu na troške olivového oleja, potom pridáme plátky cesnaku a po troch minútach aj nakrájanú cibuľu, šunku a kocky Šmakouna. Všetko dôkladne osmažíme a potom vmiešame nasekané paradajky. Necháme tekutinu takmer vyvariť, osolíme, okoreníme a dochutíme tymiánom a chilli.
Na upečené baklažány nanesieme zmes pomocou lyžice, pridáme syr a dáme na päť minút do predhriatej rúry. Ozdobíme tymiánom a servírujeme teplé.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zapečený baklažán so šunkovo-zeleninovou zmesou
Zapečený baklažán so šunkovo-zeleninovou zmesou je lahodný pokrm, ktorý skvele spája chute a zdravie. Baklažán, bohatý na výživné látky, sa pečie do zlatova a plní sa zmesou šunky, čerstvej zeleniny a byliniek. Tento pokrm je ideálny pre tých, ktorí hľadajú zdravú alternatívu k tradičným receptom. Vyvážená kombinácia ingrediencií zabezpečuje výbornú chuť a potešenie pre oči aj chuťové poháriky. Zapečený baklažán môžete podávať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k mäsu a šalátom.