Klasický ruský boršč

Boršč je populárna polievka, ktorá sa v rôznych regiónoch môže líšiť chuťou. Všetky verzie však obsahujú mäso, kapustu a červenú repu. Ruská varianta sa obvykle pripravuje z hovädzieho mäsa...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
200 g kapusty
200 g zemiakov
500 g hovädzieho mäsa s kosťou
300 g červenej repy
5 guľôčok celého čierneho korenia
2 bobkové listy
100 g cibule
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
100 g mrkvy
2 strúčiky cesnaku
Postup varenia podľa receptu
Vezmeme hrniec s objemom 2 až 2,5 litra.
Kľúčom je dobre pripravený vývar. Hovädzie mäso s kosťou dôkladne umyjeme vo studenej vode, dáme do hrnca, prilejeme studenú vodu a začneme variť.
Niekoľkokrát privedieme k varu, potom znížime teplotu a odstránime penu. Osolíme a necháme variť na miernom plameni približne 1,5 hodiny.
Desať až pätnásť minút pred tým, než bude vývar hotový, pridáme celý čierny korenie a bobkový list.
Vyberieme mäso a prefiltrujeme vývar. Mäso by malo byť mäkké, takže ho rukami roztrháme na kúsky dlhé približne 2-3 cm. Môžeme ho tiež nakrájať na kocky.
Mäso vrátime do vývaru a zvýšime teplotu.
Ošúpané zemiaky nakrájame na kocky o veľkosti 2x2 cm a pridáme ich do vývaru. Privedieme k varu, potom znížime teplotu a varíme zhruba 15 minút.
Nakrájané kapusty dáme do hrnca, privedieme k varu a potom znížime teplotu. Varíme na miernom plameni.
Medzitým, čo sa varia zemiaky a kapusta, pripravíme ostatnú zeleninu. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky, mrkvu a červenú repu ošúpeme a nastrúhame.
Na panvici speníme cibuľu, až získa zlatú farbu, potom pridáme mrkvu a chvíľu ju osmahneme.
Do zmesi pridáme nastrúhanú červenú repu a ešte chvíľu to všetko smažíme.
Z hrnca, kde sa varia zemiaky s kapustou, použijeme iba vývar - zhruba dve naberačky, ktoré vlejeme do panvice. Osolíme, opepříme, pridáme paradajkový pretlak a všetko dobre premiešame, potom necháme dusiť, kým nie je mäkké.
Po zmäknutí repy preložíme zmes z panvice do hrnca a privedieme k varu. Potom znížime teplotu a varíme boršč ešte 2 minúty, potom vypneme.
Do boršču vmiešame rozdrvený cesnak a dobre premiešame. Pokrm zakryjeme pokrievkou a necháme ho pod pokrievkou asi 15 minút.
Tradičný ruský boršč servírujeme so zakysanou smotanou, nasekaným koprom a petržlenom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Klasický ruský boršč
Klasická ruská boršč je národný pokrm, ktorý má svoje korene v ukrajinskej kuchyni, ale stal sa obľúbeným po celej Rusi. Tento hustý polievkový špecialit sa pripravuje z červenej repy, ktorá mu dodáva charakteristickú farbu a sladkú chuť. Okrem repy obsahuje boršč tiež kapustu, zemiaky, mrkvu a často aj mäso, najčastejšie hovädzie. Podáva sa zvyčajne so kyslou smotanou a čerstvým kôprom, čo pridáva na aróme. Boršč je nielen chutný, ale aj výživný a často býva súčasťou tradičných slávností.